Psa seric, PSA | Dr. Marcel Rad

psa seric

Metodă de execuție

Select Page Valoare PSA crescută Dacă aveți un PSA crescut sau vi s-a spus că prostata are modificări la tuseul rectal, trebuie să vă adresați medicului urolog pentru mai multe sfaturi.

Ce ar trebui să fac dacă am un PSA crescut?

dimensiuni normale prostata la 70 ani

PSA antigenul prostatic specific este o proteină cu moleculă mică care este eliberată din glanda prostatică în sânge. Pe măsură ce îmbătrâniți, prostata se mărește lent și PSA crește treptat. Cu cât este mai mare prostata, cu atât este mai mare PSA. Cancerul de psa seric devine psa seric mai frecvent odată cu creșterea vârstei.

Serurile intens hemolizate, contaminarea microbiană sau temperaturile ridicate pot afecta rezultatele testului. PSA antigenul specific prostatic este un component esențial al plasmei seminale, fiind sintetizat în prostată, sub acțiunea hormonilor androgeni testosteronul și dihidrotestosteronul. Prin funcția de serin-protează, PSA are rol în liza coagulului seminal, fiind implicat astfel în fertilitatea masculină. În mod normal, concentrațiile PSA în ser sunt reduse.

Până la vârsta de 90 de ani, aproape toți psa seric vor avea zone microscopice de tumori în prostată. Aceasta nu înseamnă că au cancer de prostată activ.

Cuvinte cheie de căutare

Ce înseamnă un PSA crescut? PSA nu este un test specific pentru cancerul de prostată; nivelurile crescute pot fi de asemenea cauzate de inflamație, extindere benignă sau intervenție chirurgicală anterioară.

Despre nutritie Celulele prostatei, atat cele normale, cat si cele maligne produc o proteina denumita antigenul specific prostatic PSA.

În cazul în care nivelul PSA este ridicat se poate repeta analiza pentru a vă asigura că valoarea este încă peste limitele normale înainte de a efectua alte investigații. Dacă există suspiciuni ridicate de cancer de prostată pe baza testelor de sânge, în mod normal, veți fi sfătuit să efectuați o biopsie prostatică.

 • PSA poate fi crescut în cazurile de cancer de prostată.
 • Sfincter pentru prostatita
 • Antigenul specific prostatic (PSA)
 • Scopul depistarii precoce a cancerului de prostata este identificarea cancerului intr-un moment in care tratamentul este cel mai probabil eficient.
 • Сьюзан не совсем понимала, к чему он клонит.
 •  «Совершенный квадрат»? - переспросил Джабба.
 • Teiul tratează prostatita

Chiar biopsiile negative nu exclud întotdeauna cancerul de prostată; pot fi necesare biopsii suplimentare dacă valoarea PSA rămâne ridicată sau crește odată cu trecerea timpului. Incă nu este psa seric cu certitudine cel mai bun mod de tratare a cancerului de prostată în faza incipientă. La ce ar trebui să mă aștept când solicit consult urologic?

Istoric, examinare psa seric teste suplimentare Medicul vă va evalua în mod normal starea generală de sănătate, va examina prostata prin tuseu rectal și vă va întreba dacă aveți orice simptomatologie prostatică. Bilanțul investigațional se completează cu analiza funcție renală, funcție hepatică, hemoleucograma.

clou de girofle pour la prostate

Teste noi pentru cancerul de prostată, despre care se crede că sunt mai specifice de exemplu, PCA3-Prostate cancer antigen 3. Ce se întâmplă în continuare? Dacă valoarea PSA rămâne ridicată sau medicul dumneavoastră suspectează că prostata are modificari la tuseul rectal se recomndă o evaluare urologică de specialitate.

prostatitis antibiótico

Pe baza acestei evaluări, vi se recomandă să efectuați în continuare: RMN de pelvis; biopsie prostatică tranrectala ecoghidata ; biopsii transperineale ecoghidate de prostată — acestea se efectuează în mod obișnuit sub anestezie generală, astfel că vi se va cere să participați separat pentru o evaluare pre-operatorie.

Ce este imagistica prin rezonanță magnetică multiparametrică RMN-mp?

Asiguratori parteneri

Aceasta este o tehnică de scanare relativ nouă, care utilizează câmpuri magnetice puternice și radiații pentru a produce o imagine detaliată a prostatei. Radiologii experimentați pot examina aceste imagini și pot vedea dacă există zone suspecte în cadrul prostatei care pot fi cancer de prostată; orice zonă anormală poate fi apoi vizată de o biopsie de prostată.

infectii urinare cu e coli tratament naturist

Dovezi recente sugerează că RMN-mp poate fi util în special în identificarea cancerului de prostată cu risc ridicat semnificativ. Este important de reținut totuși că unele tipuri de cancer de prostată inclusiv cancerele cu risc scăzut nu sunt vizibile la scanările RMN.

Urologul dvs.

tnm prostate cancer

RMN-mp poate fi efectuat ca o investigație de stadializare după o diagnosticare a cancerului de prostată. Ce se întâmplă odată ce biopsiile au fost efectuate?

 1. Azitromicina prostatitis
 2. PSA. Analize medicale
 3. Cel mai bun tratament pentru prostata marita

Ar putea dura până la doua săptămâni până la obținerea rezultatele finale ale biopsiilor de prostată. Biopsiile sunt analizate sub microscop pentru a determina prezența cancerului de prostată.

 • Purtan Teodora Antigenul specific prostatic PSA este un element extrem de important al plasmei seminale, elaborat la nivelul celulelor acinare şi a epiteliului ductal al prostatei, sub directa acțiune a hormonilor androgeni dihidrotestosteronul şi testosteronul.
 • De ce sangereaza cu prostatita
 • PSA total (antigen specific prostatic) - Detalii analiza | Bioclinica
 • Despre analiza PSA Antigenul specific prostatic, sau PSA, este o proteină produsă de celulele normale, precum și de cele maligne ale prostatei.
 • Limita de detectie — PSA total: 0.
 • Limite și interferențe Antigenul Specific Prostatic: Anumite interventii pot influenta rezultatul acestei analize, si anume: Tuseu rectal: poate determina cresteri minore, rareori clinic semnificative.
 • Grăsime din prostatită

Dacă rezultatele biopsiilor de prostată sunt negative În mod normal, veți fi informat despre tratamentul oricărui simptom prostatic pe care îl aveți și urologul vă va recomanda să efectuați analiza PSA peste psa seric luni. Dacă nivelul PSA rămâne ridicat sau crește odată cu trecerea timpului, vi se recomandă să efectuați biopsii repetate sau să efectuați biopsii sub anestezie psa seric biopsii de saturație. O tehnică nou apărută permite suprapunerea imaginilor de la RMN-mp peste imaginile ecografice pentru a crește rata de succes a biopsiilor.

Dacă rezultatele biopsiilor de prostată sunt pozitive Urologul dvs.

Articole recomandate Adenomul hipofizar Sistemul endocrin este cel care reglează mai mulți hormoni în organism și asigură echilibrul și buna funcționare

Mai multe despre acest subiect